Образованието е излишно...

Образования, училища, университети, ученици, студенти, преподаватели, система... енциклопедии, произведения, автори, съчинения, есета, доклади, реферати, научна дейност и други.

Образованието е излишно...

Покажи връзката към това мнениеот Bobby_gBG » 29.06.2008г. в 12:17ч.

Образованието е излишно
http://lifestyle.ibox.bg/news/id_684572543
“Татко има две висши образования, но получава 350 лева”...
Образованието е за страните от Третия свят, ние сме си умни по природа и от рождение... затова ще отидем да работим в чужбина...

“Татко има две висши образования, но получава 350 лева” е солиден аргумент на 17-годишно момче, което се опитва да ме убеди, че образованието не може да ти помогне да изкарваш пари. “По-добре е да отидеш в чужбина и да бачкаш. Един барман в Холандия взема 400 долара или каквото е там на ден плюс бакшиши.”

“Ако си образован, можеш да изкарваш 3500 вместо 350. Познавам хора, които изкарват толкова в България”, се опитвам да вмъкна аз.

“Я виж тая кола. Мислиш ли, че с 3 хиляди на месец може да се купи? Какво ще ти помогне образованието? Трябва да имаш нещо в главата, не образование.”

“Най-добре е да си отвориш магазин. Може да е нещо мъничко. Даже гаражче. Така се правят пари.”

“Съучениците ми знаят, че ако учат и после завършат някакъв университет, пак няма да могат да си намерят работа. За какво им е да учат?”

“И това момче, като се върна от Холандия, първо си купи кола, каквато баща ми никога няма да си купи с 350.”

“Казват, че пазарували от "Долче и Габана" и не знам си какво, а всъщност пазаруват от Китай. То всеки може да хвърли 20 хиляди и да се прави на гъзар.”

“Ти можеш ли?”, питам го аз.

“Никакъв проблем. Човек може да вземе кредит. После, ако иска, може да го изплаща 50 години.”

Ето такива неща си говорихме с учениците ми вчера след курса. Това са деца от т.нар. елитни гимназии в региона и би трябвало да са сред най-добрите и най-амбициозните, понеже уж се готвят за TOEFL и SAT.

Притеснява ме следното: младите хора не откриват никаква връзка между образованието (без значение дали формално или неформално) и изкарването на пари. Не казвам, че образованието гарантира икономически просперитет, но мисля, че в днешно време го предпоставя в голяма степен.

Когато говорят за работа в чужбина, никога не им идва на ум, че е възможно там да вършат интелектуален труд.

Не вярват в съществуването на добре платен такъв в България.

Липсва им предприемачески дух като цяло, а на тези, на които не липсва, липсва въображение и елементарна идея за пазарните механизми.

Още по-притеснително е, че тези нагласи вероятно ще доведат до сбъдващи се пророчества:

1. Ако всички отварят малки магазинчета и козметични салони, пазарът на интелектуалния труд ще се свие. Тогава със сигурност би било все едно колко си образован, ако съществуващите бизнеси се занимават предимно с търговия на много дребно и елементарни услуги. В такъв случай на тези, които смятат да вадят хляб с ума си, им остава или да продават труда си само извън страната (без, разбира се, да се налага непременно да излизат физически оттук). Колко ще останат физически в България и кой ще посреща техните нужди? Откъде ще се вземе адекватно обслужване, ако повечето млади хора смятат, че не е нужно да употребяват ума си на работното място? Тези, които предоставят качествени услуги за образовани клиенти, ще могат ли да оцеляват, обслужвайки толкова малък пазар или ще се наложи да отварят и ширпотреба?

2. Когато магазинчетата и салончетата станат прекалено много… колко от тях ще оцелеят? Докога публичната сфера ще успява да осигурява солидна част от заетостта? Докато има пари да плаща заплати. Боя се, че ако тези пари не влизат отвън, по някое време ще свършат.

3. Ако всички живеем на кредит (не за да инвестираме, а за да консумираме), докога ще продължават да ни дават кредит? Може скоро да спрат.

4. Ако не произвеждаме експортни стоки и услуги, откъде ще идват свежи пари? Само от гурбетчиите ли? А ако гурбетчиите ни са необразовани, доколко ще могат да се конкурират с работната ръка от Азия и Южна Америка?

Ти лично как ще продължиш да си изкарваш хляба в подобна ситуация? Обясняваш ли на децата си, че и да учат, никога няма да си намерят свестна работа? Мислиш ли, че нещата, за които говоря, биха могли да се отразят по някакъв начин на битието ти?

... Дали ме гони параноя?
http://lydpublic.wordpress.com/
Изображение
Кърджали и Разград, или новото турско робство . . . За турците и циганите в България
Alpha TV - гледай безплатно онлайн
Мюсюлманите, които искат да живеят според законите на ислямския шариат нямат място тук. НЕ ОСНОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ, А ИМИГРАНТИТЕ СА ТЕЗИ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ АДАПТИРАТ. Или го приемате, или се махате. Ние говорим БЪЛГАРСКИ, а не турски, сръбски, гръцки, руски, или който и да било друг език. Затова, ако искате да станете част от нашето общество, учете езика!
Повечето от българите са православни християни! Това не е някакъв християнски, десен политически напън, а факт! Такива сме от над 1000 години, и със сигурност е уместно да го демонстрираме по стените на нашите училища, и имаме правото да бием нашите камбани на нашите празници. Ако Бог ви обижда, тогава предлагам да обмислите някоя друга част на света за свой нов дом, защото Бог е част от нашата култура.
Аватар
Bobby_gBG
 
Съобщения: 8309
Години: 37
Регистриран: 1.10.2004г. в 14:29ч.
Град: Uber - Jugend Kamp.
Пол: Мъжки

Re: Образованието е излишно...

Покажи връзката към това мнениеот cicaaa » 5.08.2008г. в 02:24ч.

ами излишно 50% ако си нахакано копеле и пипето ти сече ще си по добре от един мамин зубар дет му плащат квартирките и форнетките и семестрите ьа :worthy:


Още много различни стоки ,които продавам!
http://ttt666.prodavalnik.com/
Аватар
cicaaa
Spammer
Spammer
 
Съобщения: 2873
Регистриран: 2.12.2005г. в 01:52ч.
Пол: Женски

Re: Образованието е излишно...

Покажи връзката към това мнениеот iFo » 5.08.2008г. в 23:04ч.

Ти по-добре ли си от 'един мамин зубър'?
UNITED, KIDS, WIFE
IN THAT ORDER

iFo
 
Съобщения: 1476
Години: 27
Регистриран: 13.11.2004г. в 20:39ч.

Re: Образованието е излишно...

Покажи връзката към това мнениеот Pioneer » 18.08.2008г. в 18:08ч.

Разбира се че е излишно няма смисъл от образование !!! нали можете да бройте пари друго не ви трябва
Аватар
Pioneer
 
Съобщения: 216
Години: 30
Регистриран: 13.06.2005г. в 18:10ч.
Пол: Мъжки

Re: Образованието е излишно...

Покажи връзката към това мнениеот Grim_Mandy » 18.08.2008г. в 18:59ч.

амчи... аз отивам да уча някаква мегапрестижна специалност, което никак не ме прави щастлива, нито ми създава някакви илюзии, че ще завалят пред мен предложенията за работа, ама има някои неща в живота, които искам да си ги свърша. иначе да, ще горя в ада за това, че "мама и тати" ми платиха първата семестриална такса, леле какво съм мамино детенце. по-нататък ще си ги плащам аз, поне в СУ са едни от най-народните цени в страната.
въпросът дали е необходимо образованието е като това дали има смисъл да изкараш шофьорски курс - аз нямам кола засега, а и да заимам, в София малко зор ще ми дойде с нея. обаче теоретично мога да избирам - дали да вървя пеша, дали да взема автобус/такси или да се кача зад волана. същото е - да имаш или да нямаш разни дипломи и сертификати. а като ти е празна главата, кетапът не те оправя.
i'm the heat inside when rhythm and love collide:)
Аватар
Grim_Mandy
 
Съобщения: 1048
Години: 29
Регистриран: 7.11.2004г. в 10:56ч.
Град: the Neitherworld
Пол: Женски

Re: Образованието е излишно...

Покажи връзката към това мнениеот cicaaa » 4.09.2008г. в 19:57ч.

iFo написа:Ти по-добре ли си от 'един мамин зубър'?по добре съм и то мимина зубърка :> нямам сега парите като на тез деца ,но за тва сега работя по въпроса с франковете ! образованието е мит ,но няма нищо по-убаво от това да се учиши и да си умен ! :kupidon:


Още много различни стоки ,които продавам!
http://ttt666.prodavalnik.com/
Аватар
cicaaa
Spammer
Spammer
 
Съобщения: 2873
Регистриран: 2.12.2005г. в 01:52ч.
Пол: Женски

Re: Образованието е излишно...

Покажи връзката към това мнениеот alx » 11.09.2008г. в 20:21ч.

КТТ, КСТ = 8 х 130 (усреднявам го, защото започнах с 125, в момента е ~160) = 1040 + още минимум 1200 за боклуците дето те карат да им купуваш (помагала, преснимане и т.н., пари за измислени курсове на някои доценти) .. и какво се получава? -2500.... за 4 години да слушаш разни превзети бунаци, които си обясняват на техен си език глупостите, които са учили преди 20-30 години. 2600лв са CCNA i CCNP (ако не се лъжа), като последното се счита за диплома, и това може да се изкара за около 1 година. Ако това го знаех преди 4 год изобщо нямаше да се напъвам да изкарвам оценки за изпитите и да си хабя времето с тая пародия.

EDIT1: ТЗУ,ТЕТ,РКТ,ИЦУ,ЦОС,АСТ и тн безсмислени съкращения, които водят след себе си тонове бумащина, която е напълно неприложима.
" ... но във тебе като рана
ще пари мисълта, че две неща
не можеш никога да си възвърнеш:
животът да избавиш от смъртта
и времето назад да върнеш."
Аватар
alx
 
Съобщения: 232
Години: 32
Регистриран: 19.05.2005г. в 12:05ч.

Re: Образованието е излишно...

Покажи връзката към това мнениеот . » 11.09.2008г. в 20:26ч.

Изображение.
Изображение
Аватар
.
 
Съобщения: 7135
Регистриран: 2.04.2004г. в 20:13ч.
Пол: Мъжки
ТВ: Sony Bravia с CAM (Conax)

Re: Образованието е излишно...

Покажи връзката към това мнениеот alx » 11.09.2008г. в 20:30ч.

Ъм... в тоя линк става дума за ТК, който всяка год се качва в демоноид, замунда и т.н.
" ... но във тебе като рана
ще пари мисълта, че две неща
не можеш никога да си възвърнеш:
животът да избавиш от смъртта
и времето назад да върнеш."
Аватар
alx
 
Съобщения: 232
Години: 32
Регистриран: 19.05.2005г. в 12:05ч.

Re: Образованието е излишно...

Покажи връзката към това мнениеот ministara » 18.10.2008г. в 09:00ч.

Добре бе. Разбрахме ти мнението. От няколко дни ей така поглеждам този форум от време на време, и само виждам как alx псува образованието. Като толкова не ти харесва, и като си бил завършвал си можел да станеш докер. Виж, докерите изкарват пари. Не ти пречи и сега да станеш. Едно искам да ви кажа- положението при компютрите в България почти навсякъде е едно и също. Нещата се променят със всяка изминала секунда. Работиш за диплома, и успоредно с това за неща, които ще са ти необходими и интересни. Вярно е, че някои неща са морално остарели, други изобщо нямат приложене, а трети са меко казано тъпи. Но това е положението. И не е толкова зле. Като не ти харесва, хващай си шапката и заминавай да учиш някъде по чужбина. Интересно ми е, след като толкова не ти харесва българското образование, и след като толкова бълвоч изсипа по него, какво търсиш още тук?! Положението не е цветущо. Ама ако ти знае задника, че има стопанин, ще успееш. Ей това ми го каза навремето една позната. И действително е вярно. Имам един приятел КСТ в русенския, прекъсна трети курс. Не успя да си вземе някакъв изпит, и постоянно приказваше, колко безсмислено било всичко. И се хвана на работа за 500 лева заплата. Кое беше по-безсмислено? Нещата или се правят, или не се правят. Щом съм се хванал, ще го изкарам, щом съм го изкарал, ще го реализирам, щом го реализирам, ще живея добре. Това да мрънкаш, и да се оплакваш не е път. Хващаш се, и го правиш. Миналото си е минало, него не можеш да го промениш. За добро или лошо, си завършил. За което, браво! Сега от теб зависи да направиш нещо с това висше образование, и ще видиш, че нещата не са толкова зле, колкото си мислиш.

пп Ако искаш да дебaтираме на темата, обади ми се на скайпа- ministara. Че надали ще вляза скоро отново тук.

Have a nice day
Последна промяна ministara на 18.10.2008г. в 12:25ч., променена общо 1 път
точка 657 алинея 554654 подалинея 435435435
АМАН ОТ КОМПЛЕКСАРЩИНА! Като имаш да кажеш нещо, кажи го, чучулиго!
с уважение, Д.
Аватар
ministara
 
Съобщения: 515
Регистриран: 16.07.2005г. в 15:50ч.
Пол: Мъжки
В момента: Чуди се за какво е тази глупава графа

Re: Образованието е излишно...

Покажи връзката към това мнениеот lorddoskias » 18.10.2008г. в 11:57ч.

А само да кажа, че CCNA и CCNP са абсолютно девалвирани изпити. При пложение, че бях свидетел на човек, който е 4 курс в русенската Цицко академия и не знае как да влезе да си конфне интерфейс o_O.А с тия braindumps дето ги има не е проблем да се вземат изпитите. Само CCIE става за нещо и то след като вземеш практическия, това наистина показва, че разбираш нещата от-до...

lorddoskias
 
Съобщения: 210
Регистриран: 31.08.2004г. в 13:08ч.

Re: Образованието е излишно...

Покажи връзката към това мнениеот mlinux » 22.10.2008г. в 10:08ч.

lorddoskias написа:А само да кажа, че CCNA и CCNP са абсолютно девалвирани изпити. При пложение, че бях свидетел на човек, който е 4 курс в русенската Цицко академия и не знае как да влезе да си конфне интерфейс o_O.А с тия braindumps дето ги има не е проблем да се вземат изпитите. Само CCIE става за нещо и то след като вземеш практическия, това наистина показва, че разбираш нещата от-до...

И колко в България имат CCIE ?!? Едва ли повече от 10. И те не са тука => В България няма мрежови специалисти, така ли !?
Аватар
mlinux
Елитен потребител
Елитен потребител
 
Съобщения: 210
Години: 39
Регистриран: 8.12.2006г. в 17:03ч.
Град: гр.Русе

Re: Образованието е излишно...

Покажи връзката към това мнениеот alx » 22.10.2008г. в 11:47ч.

Ами то и тези с CCNP в България са към 70-80 души.
" ... но във тебе като рана
ще пари мисълта, че две неща
не можеш никога да си възвърнеш:
животът да избавиш от смъртта
и времето назад да върнеш."
Аватар
alx
 
Съобщения: 232
Години: 32
Регистриран: 19.05.2005г. в 12:05ч.

Re: Образованието е излишно...

Покажи връзката към това мнениеот lorddoskias » 22.10.2008г. в 22:25ч.

Българските CCIE-та са към 40-50 човека ( http://www.cisco.com/web/learning/le3/c ... .html#emea ) и май само 10 са в .бг. И да, в България специалистите са единици. Не говорим за неща от сорта на:

enable
conf t
interface fa0/1
ip address 192.168.200.1 255.255.255.0
no shut
exit
router ospf 1
network 192.168.200.0 0.0.0.255 area 0

Говорим за дизайн на мрежа, говорим за всички бози присъщи на един core - signalling, routing, VRF. MP-BGP и тем подобни шитни, но друг е въпроса, че такива мрежи в service provider мрежи в България няма. Или и да има си викат консултанти отвън.


И аз съм търсил с хора, дето можем да си говорим за разни мрежови извращения ама се оказва, че такива няма или поне не и в дРусе :(

lorddoskias
 
Съобщения: 210
Регистриран: 31.08.2004г. в 13:08ч.

Re: Образованието е излишно...

Покажи връзката към това мнениеот pnp5q » 24.10.2008г. в 14:22ч.

Училището – място за неудачници
В-к "Култура", бр. 36, 22.10.2008
Кое трови българския учител в последните десетина години, е ясно. Трови го общественото пренебрежение. И на първо място - унизителният размер на заплатата. В големите градове това най-лесно се забелязва - там вече не достигат педагози. Причината е проста - по-добре при "честния частник" за хиляда, отколкото при държавата за 500. За младите да не говорим - за тях влизането в училище е последно пристанище. Осенен от Господ да си, с прозрение за велика мисия, пак доста се замисляш дали да станеш учител.

Училището ни стана заплаха, знак за несправяне, място за неудачници. Никой не мечтае да стане учител.

А за ученика училището е неизбежното зло. Иначе няма как да се обясни защо разяждащият проблем в образованието са отсъствията от училище. Ученикът предпочита да „се скатае“, вместо кротко да грабне раницата с учебниците и да отиде на училище. Това се случва пред очите на всички, никой вече не се шокира. Доскоро беше възможно учителят да не е видял възпитаника си цяла година и да го преследва по кафенетата, та да го вкара за час в клас и да му пише тройката. При това положение трудно можеш да очакваш почит и уважение. Децата бързо схванаха, че са важни като бройки, а не като осъзнато желание за образованост - и масово се изнизаха от часовете. Къде ходят, какво правят, знае ли някой? Родителите - заети, учителите - примирени и наплашени от грозящата ги безработица. И така - с години, а държавата, като същи щраус, си заравяше главата все по-дълбоко в пясъка, отлагайки позиция и мерки.

Защо ни се стовари този ужас, с какво го заслужихме, кой го скрои?

По-зрелите от нас добре помнят, че нещата въобще не изглеждаха така само допреди двайсетина години. Ако пък се върнем още по-назад във времето, ще ни светне лампичката на пропуснатото, което ще се налага отново да възродим в представите си за образователна система.

Преди повече от 75 години в Хасково е било въпрос на чест да учиш в Държавната смесена гимназия "Петко Каравелов". В нея се е постъпвало след завършен тогавашен трети прогимназиален клас - днешен седми. Това не е ставало просто тъй - гимназист се е ставало след приемни изпити. Изпитите са били по "езиците и математика", според Закона за народното просвещение. Т. е. по български, френски, руски, алгебра и геометрия. С двойка, дори една, гимназист не се става.

За това, че работата е била сериозна, свидетелства и още нещо: плащало се е задължителна годишна такса от 500 лв. Тя влиза във фонда на училището и се ползва по нарочен правилник. Може да се събира и допълнителна такса до 2 хиляди, която пък се ползва за издръжка на учителския персонал. Няма опасност за бедните да останат необразовани. Те са освободени от такси. Децата на действащи или пенсионирани учители - също.

Законът не се церемони особено с тия, които са решили, че училището е между другото. Той наказва безапелационно всеки, който не оправдава обществените очаквания. Ако ученикът завърши годината с три и повече слаби оценки, повтаря класа. На поправителен може да се яви по един или два предмета. Законът позволява малка екстра: веднъж в рамките на курса на обучение е позволено да се премине в горен клас условно - с един невзет поправителен изпит. С това благоразположението му приключва. Повтарачите го разбират най-добре: още в края на първия срок, ако покажат слаб успех по три или повече предмети, биват изключвани с решение на учителския съвет. Може да се повтаря не повече от две години в един и същи клас. Ако не се справи, ученикът също се изключва.

Особено любопитен е разделът, именуван "Дисциплина". Той се отваря с чл. 195, който задължава ученика "да познава и почита всички учители" и "да им отдава всякъде и всякога прилични уважения". Следва чл. 196 - той настоява за уважение и към обществените власти. Чак след това идва задължението да се посещава редовно училище. Оттук насетне се настанява строг порядък, който би ни изправил косите. Ето как са изглеждали нещата в българското училище преди по-малко от век.

Когато ученик направи 15 неизвинени, се отстранява от училище, без да има право да продължи годината в друго. Ужасно, нали? Този, който безпричинно не се яви в училище в продължение на 14 дни, го чака същото. Нещо повече - достатъчно е три пъти да не се появи в час по един и същи предмет. Лесно е да се досетим - губи годината. Дори тогава, когато болест сполети ученика и той не присъства на занятия повече от два месеца, му се налага да повтаря годината. Законът е преценил, че е невъзможно да навакса.

Куп забрани преследват тийнейджъра, докато е на училищна територия и извън нея. Законът изобилства със ситуации, в които е по-добре да не се забъркваш. Поведението се оценява от примерно до лошо. То се определя от учителския съвет. Евентуално сваляне на оценката означава, че междувременно ученикът е бил наказан за някоя простъпка. Наказанията са от напомняне, налагано от класния ръководител, до изключване от всички училища завинаги. Общо са 16. Ако класният не се справи, идва ред на другите учители. После - директорът. Накрая - учителският съвет. Разбира се, и когато става въпрос за отсъствията, и когато говорим за провиненията, родителите биват уведомявани нееднократно. Задължително условие е те да знаят какво става с отрочето им в училище и какви ги върши то в тяхно отсъствие.

Какво ли не е забранено на учениците през 30-те години на миналия век! Могат да се обаждат в час само с позволението на учителя. Не носят в училище нищо друго, освен необходимото. Не могат да си говорят неприлични думи и "да си изваждат прякори". Никакви скарвания и никаква саморазправа помежду им. И още - учениците трябва "да отбягват всичко, що може да развали доброто другарство помежду им и да ги представи пред обществото като невъзпитани". Очевидно и законът, и образователната система в цялост са единодушни в едно: катастрофално би било училището да извади пред обществото млади хора, които го злепоставят.

Настойчиво се следи за опазването на училищното имущество. Провинилият се заплаща щетите, а когато вината е недоказана, плаща целият клас. А на това, какво се забранява вън от училище, е отделено дори повече внимание, отколкото на останалото. Подразбира се някак, че униформата е задължителна, че момчетата се подстригват редовно, а момичетата носят косите си прибрани. И се започва: никакво скитане по улиците без работа, никакво закъсняване по нощите. Момчетата трябва да са вкъщи до 19 ч. през зимата, а през лятото - до 21 ч. Момичетата - с един час по-рано. Доброто име се пази, докато си млад, намеква правилникът. И затова продължава в същия дух: никакво пушене и алкохол, никакъв хазарт, кръчми и кафенета, никакви балове и шантани, вариетета, вечеринки, пудри и червила, украшения и оръжия. А също така - шествия, демонстрации и митинги, намирисващи на политика. Ама къде е демокрацията, къде са правата, правдата и свободата къде са, ще си помислим либерално. Ами като свършиш училище - може. Докато си ученик, докато държавата, ведно с майка ти и татко ти, пари трошат да учиш - учиш. Ако не щеш, пак нямаш проблем. Стой си вкъщи, а оттам - на къра.

Дали някой е протестирал? Не, не е. Законът и това не позволява. Защото се "забранява на учениците да правят всякакви колективни молби против установения училищен ред", както и "да се отнасят за каквото и да е направо в министерството на народното просвещение". Край на дебата. Ако въобще го е имало.

Наследникът на видната търговска фамилия Пулеви, Тодор, учи в хасковската гимназия. Ако съдим по две запазени негови ученически книжки за две учебни години между 1930 и 1933, Тодор е бил пръв в класа по успех. Това не значи, че отгоре до долу са наредени шестици - напротив. Шестици има тук-там, преобладават петиците и четворките. Явно, хасковските учители не са били щедри на оценки.

Това - от една страна. От друга - учителският съвет не е свалял шапка нито на фамилията Пулеви, нито на отличника Пулев в частност. Защото, макар и пръв в класа, Тодор редовно и методично е наказван с намаление на поведението. Какви ги е вършил гордият наследник на търговците Пулеви? Ами ето какви, заради което са го санкционирали: "неприлично носене на шапка, недобро държание в час, участие в стачка". И още - за "пеене през междучасие и публично пушене" Пулев я докарва до поведение "средно". Видимо взел си поука, на финала на своя шести клас - днешен десети, той възвръща позиции и след решение на учителския съвет отново добива "похвално" поведение - най-високата оценка.

Като орнамент, но не незначителен, около темата за порядките и регламентите в родното училище отпреди 75 години, нека не се забравя още нещо: "Учениците ходят в църква в неделни и празнични дни според реда, който се определя от директора. Отсъствията се оправдават, както отсъствията от урок".

И още - всеки ученик отработва по три трудови дни в обществена полза, организирани от училището. Това - за всяка учебна година. А всеки месец по веднъж - по трудов полуден. Това време се смята за учебно, както и двата дни всяка година, в които се ходи на екскурзии.

Да, така е било някога. Но това напомняне едва ли може да промени съществено настоящето…

В. А.Три днешни свидетелства


Господин Делчев, преподавател по български език и литература в Професионална гимназия - Димитровград

Идеологическата рамка, която "стягаше" образователната ни система преди, поради незрелите ни представи за демокрация, беше взривена, а друга не я замести. Забравихме, че "държава" произлиза от "държа" - т. е. предполага ред и законност, които не бива да се нарушават. Ние направихме другото - поиграхме си на либерализъм, за да стигнем дотам децата да правят, каквото си поискат. За което не са виновни те, а ние, защото го позволихме.

Учителят стана заложник на ученика - и поради демографския срив, и поради страха от безработица. Ученикът има права, за които учителят не посмява да мечтае. От друга страна - в много случаи семейството напълно е абдикирало от дълга си към детето. От трета - министерството си играе на реформи. 6 години например се стигаше до диплом без полагане на зрелостен изпит, макар законът да го налага. Хайде, матурите тръгнаха, но как? Обучението не е тестово, а изпитването е. Как да го обясним на учениците?

Сега ще връщат оценката за поведение... След дъжд качулка!


Ангел Бързев, директор на ПГМЕТ "Стойчо и Кица Марчеви" - Хасково

Най-лошото е, че тези, от които зависи изграждането на достойни и професионално подготвени бъдещи граждани на страната, не са единни. Отстрани погледнато, излиза, че децата не са най-милото, най-важното за обществото ни. Не мога да си обясня пълното родителско безхаберие - не вярвам, че времето не достига, когато става въпрос за детето ти. В много случаи родителят се появява в училище, когато е много, много късно.

Държавата е време да се намеси чрез ония управленски лостове, които само тя може да си позволи. Прекалено заиграхме на тема права на детето - учениците ползват привилегии, които трудно могат да се обяснят. Бързо разбират как могат да ги ползват и го правят. Строгостта при спазването на правилата не е силната страна на българското училище, за жалост.


Иван Панайотов, началник на Регионалния инспекторат по образование - Хасково

За предходната учебна година 30 ученици от областта са наказани с най-тежката мярка - преместване в друго училище. Причината за това са преди всичко скандално високият брой на неизвинените отсъствия. Ако търсим съотношение, това прави един на хиляда.

Най-тежкото наказание, според мен, не е преместването в друго училище, при това - по избор на родителите, а замяната на редовната форма на обучение със самостоятелна. Това означава, че ученикът се отстранява от училище и се явява като частен ученик на изпити върху задължителните предмети. За миналата година са ми известни два такива случая в областта. Подобна мярка обаче може да се прилага само при навършилите 16 години.

Не е практика училищните ръководства да се възползват от санкциите, които им дава Законът за народната просвета. Според смисъла му родителите се задължават да осигуряват присъствието на децата си в училище. При нарушаването на закона в тази му част директорите могат да сигнализират съответната община. На базата на това известие кметът има право да издаде наказателно постановление, с което да санкционира родителите с глоба от 20 до 100 лв. При продължително неявяване в училище глобата може да бъде повторно наложена с по-висок размер - от 50 до 250 лв. Колегите не практикуват тези наказания с презумпцията, че става въпрос за социално слаби семейства.

Новият Закон за училищното образование предвижда например да се позволи на учителя да отстранява от час провинил се ученик, което сега е недопустимо. Не съм убеден доколко ефективно ще бъде връщането на оценката за поведение, ако тя не довежда до санкциониращи последствия. Приветствам обаче въвеждането на характеристиките, с които учениците ще завършват учебната година. Родителите ще знаят в подробности какво е поведението на детето им.
Ваня Ангелова
Перфектното е враг на доброто.
Ключът към щастието е да разберем, че важно е не какво ни се случва, а как реагираме на онова, което ни се случва.
Аватар
pnp5q
 
Съобщения: 345
Регистриран: 10.05.2005г. в 19:09ч.

Re: Образованието е излишно...

Покажи връзката към това мнениеот fireborn » 24.10.2008г. в 14:44ч.

в миналото за което говориш българия е излизала от средновековието и държавата е имала нужда от интилигентни и добре образовани хора които да осъществят този преход тя е създала тази образователна система която да удовлетвори тези и нужди,сега положението е същото само че с друга полярност има нужда от необразовани и ниско интелигнетни хора следователно образователната система се модифицира за да създава такива, искам да кажа че липсата на образование е в резултат на целенасочена държавна политика а не е случиност или е резулата от промяната на строя респективно обществото,всичко е с цел :meeting:
The individual is handiccaped by coming face to face with a conspiracy so monstrous he cannot believe it exists. J.E.Hoover
Аватар
fireborn
 
Съобщения: 918
Години: 37
Регистриран: 16.06.2007г. в 23:28ч.

Re: Образованието е излишно...

Покажи връзката към това мнениеот . » 24.10.2008г. в 15:24ч.

pnp5q написа:...И се започва: никакво скитане по улиците без работа, никакво закъсняване по нощите. Момчетата трябва да са вкъщи до 19 ч. през зимата, а през лятото - до 21 ч. Момичетата - с един час по-рано. Доброто име се пази, докато си млад, намеква правилникът. И затова продължава в същия дух: никакво пушене и алкохол, никакъв хазарт, кръчми и кафенета, никакви балове и шантани, вариетета, вечеринки, пудри и червила, украшения и оръжия. А също така - шествия, демонстрации и митинги, намирисващи на политика...

...Ами ето какви, заради което са го санкционирали: "неприлично носене на шапка, недобро държание в час, участие в стачка". И още - за "пеене през междучасие и публично пушене" Пулев я докарва до поведение "средно". Видимо взел си поука, на финала на своя шести клас - днешен десети, той възвръща позиции и след решение на учителския съвет отново добива "похвално" поведение - най-високата оценка.

Лелей, това било доста 'убаво. Най-високата оценка явно нямаше как да ми се размине - какъв ти 18 ч. за момичетата ? Какво излизане ? Какви кафета, казина, кръчми, пушене, вариетета, пудри, червила ? Сещам се, един път отидох, ама беше насила, т.е. 2-ма ме влачеха, т.е. не се брои :haha:. И 1 път за "бягане" от час - 4-ма ме носиха "легнал" във въздуха. Има и още няколко неуспешни опита ( ала заобикаляне за супер кратко време училището на бегом; един път 'поумняха' и решиха да ме пресрещнат, направиха го, и чакат... тъкмо излизам пред тях и те се ОБРЪЩАТ в този момент, без да ме видят, а аз ги видях, че бяха с ЛИЦЕ пред мен :D ) от страна на Dark Side, и гледай после отсъствия, без на един :blush:. В седми клас пък направиха "стачка" от класа и изкараха всички чинове в коридора, искаха да вземат от съседната стая чиновете, тъй като били със столове ( а не вградени - чин и седалки ). И 10 минути САМ си държа чина ( седнал по средата му ), няма милост братче. Но важното е, че го задържах ( да не мине през вратата с всички усилия срещу... 20-тина калпака :opaaa: ). Часът беше - Биология. Идва учителката, шашва се, шашва се и като вижда САМО 1 чин в центъра на стаят ( моят ! ), а всички други напосядали най-отзад... на ... земята :thumbsup: :haha:. Такива моменти не се забравят.

Какво пеене ? Аз не пях, аз ръмжах, баща ми все викаше "офф, пак ли имаш утре Ръмжене, да ми досаждаш да не мога да спя в стаята" :whistle:, което пък не пречеше да съм на= с... как беше... "вокалната група" :mml:. По въпроса за отсъствията - какви отсъствия ? Последните години някакви цифри 2000-3000 на клас били минимумът да си "гЪзАр class", последната година нямам... ИЗвинени отсъствия :happy2: ( тъкмо си прерових бележниците; от тая година пак сини ). За потвърждения на мога да сканирам, ако трябва, за да съм по-убедителен :innocent:.

Това за 'поведението', ако го върнат ( или са го върнали ) направо голям кеф за такива кат' мен ( мега голяма рядкост ) :pepsi:.
Изображение
Аватар
.
 
Съобщения: 7135
Регистриран: 2.04.2004г. в 20:13ч.
Пол: Мъжки
ТВ: Sony Bravia с CAM (Conax)

Re: Образованието е излишно...

Покажи връзката към това мнениеот Miro20 » 24.10.2008г. в 15:59ч.

И се започва: никакво скитане по улиците без работа, никакво закъсняване по нощите. Момчетата трябва да са вкъщи до 19 ч. през зимата, а през лятото - до 21 ч. Момичетата - с един час по-рано. Доброто име се пази, докато си млад, намеква правилникът.

ех.. момчетата са имали един час в повече свобода
хихи :)

пп
шерифе, като копираш нещо е хубаво да дадеш източник от къде си го копнал :)
Код за потвърждение: Избери целия код
Нова парола:
Паролата трябва да бъде между 12 и 100 символа.

идиотизъм - бива ли да се ограничава паролата до 100 символа ?????
Аватар
Miro20
 
Съобщения: 6095
Регистриран: 8.11.2003г. в 16:28ч.
Пол: Мъжки
В момента: в момента е*ъ . що ?
* = д

Re: Образованието е излишно...

Покажи връзката към това мнениеот BRAIN_PAIN » 21.04.2009г. в 21:36ч.

Ти представяш ли си ако сега се опитат да въведът такива правила като едно време какво ще стане :) Ще има безредици по улиците :D :devil2:
I am only human..
Изображение Рецепти - Готви лесно и бързо с тези рецепти!
Настауто - тунинг части

Поздрави,
Пламен Иванов
Аватар
BRAIN_PAIN
 
Съобщения: 912
Години: 32
Регистриран: 17.10.2005г. в 16:28ч.
Град: End Of The Road
Пол: Мъжки

Re: Образованието е излишно...

Покажи връзката към това мнениеот simmen » 13.07.2009г. в 12:30ч.

Правила си е хубаво да има, в противен случай се стига до сегашното положение. Идеята за ненужното образование е добра, и колкото повече привърженици има сред младите толкова по-зле за хората живеещи в България, и по-добре за тези които я управляват. Прост и ограничен народ се управлява най-лесно, а ние все повече ставаме такива.
http://www.realweb-bg.com - уеб дизайн, уеб програмиране и хостинг базиран в Русе.
http://vkusno.vlez.eu - кулинарни рецепти за всяка домакиня
http://www.mitak.info

simmen
 
Съобщения: 176
Регистриран: 25.03.2004г. в 20:46ч.
Град: Ruse, Zdravec Iztok


Назад към Образование и наука

Активни потребители

Потребители разглеждащи този подфорум: 0 регистрирани и 2 госта