България през очите на руснаците

Това е мястото за всички теми, несвързани с останалите форуми.

България през очите на руснаците

Покажи връзката към това мнениеот LiMuBai » 21.08.2013г. в 10:27ч.

Ровейки из необятната като сибирската тайга, Интернет шир, често попадаме на прелюбопитна информация. Понякога тази информация касае и нас, при това пряко! Например, попаднахме на нещата, впечатлили най-много руснаците, които са посетили нашата мила родна страна като туристи. Някои от фактите, които ще прочетете, ще ви смаят или разсмеят, други напротив, ще ви накарат да се замислите. Според тях ние:

1. Сме много толерантни и доброжелателни към чужденците, включително и руснаците. Освен това всички завършили училище до 1985 година знаят руски много добре, или могат да вържат една-две фрази на този език.

2. Празнуваме абитуриентските си балове много пищно. Колкото по-яка е колата и скъпи са дрехите, толкова по-добре. Освен това родителите са длъжни да поканят всичките роднини, включително бабите и дядовците на 17-тия братовчед по незнайно каква линия.

3. Обичаме най-много ракията. Прието е да си варим и домашна, сами през зимата. При това, всеки "селсъвет" има общ казан, за чието използване си плащаме.

4. Младежите пият само марков алкохол - водка, уиски, текила. А по-възрастните - уиски. Конякът се намирал много трудно.

5. Стандартна вечер за работягите: шопска-салата и ракия на масата, футбол по телевизията и свинско със зеле във фурната.

6. Градската ни интелигенция се събира вечер в кварталното кафе на по бира или водка. Собственикът на заведението по правило познава всички нас, както и историите ни. Любимите ни теми "на чашка" са лошото държавно управление и световната политика.

7. Пием кафето си от пластмасови чашки, обикновено в градинките с цигара, но е нормално, ако бързаме да го замъкнем с нас в колата или градския транспорт.

8. Без значение колко неотложна е работата в офиса, пием кафе с колегите около 1-2 часа и обсъждаме проблеми от лично естество или задачите за деня.

9. По Великден и Гергьовден в столицата и големите ни градове не остава никой.

10. Имаме страхотна скара - кюфтета и кебапчета, вкусно приготвяни в провинциалните заведения, но отвратителни на гарите!

11. При цялата ни толерантност, не търпим критика от чужденците, обиждаме се съвсем насериозно. За добро възпитание считаме, ако само ни хвалят и тогава на свой ред и ние хвалим. "Кокошката хвали петела, затова че той хвали кокошката" (руска поговорка).

12. Позволяваме на децата си да правят почти всичко. За разлика от рускините, които пазят повече мъжа си, нашите жени пазят детето. Мъжът е спомагателна сила.

13. Лицемерието и завистта са навсякъде, особено в провинцията. Ако някой се замогне и си купи нова кола или нещо друго, може да попадне в частична изолация - най-непримиримите от нас, спират да си говорят с него.

14. Често изневеряваме, жените ни не се чувстват пълноценни, ако нямат поне един любовник. При мъжете положението е същото. Според руснаците честата ни употреба на сирене и люти чушка засилва либидото и стимулира изневерите.

15. Да правим секс с рускиня е като да спечелим медал на олимпийски игри - считаме го за много престижно и бързаме да се похвалим.

16. Ако искаме нещо от някого (предмет или услуга), му влизаме под кожата. Ставаме му най-добри приятели, черпим го в заведенията, даваме заем с думите "върни ги, когато можеш". Всичко обаче приключва, когато си получим желаното. Изискваме си спешно заема, а контактите с този човек биват отбягвани под благовидния предлог "сега съм зает".

17. Никога не сме искали да бъдем 16-та република на СССР, по природа сме много пресметливи и управляваме добре парите си. А Тодор Живков много успешно е използвал СССР като дойна крава.

18. Имаме голям проблем с циганите, които живеят на гърба на работещото население, извършват ред безнаказани нарушения и престъпления. Нагли са, но пък страхливи.

19. В магазините имаме голямо разнообразие от сладки, курабийки и т.н., но всички имат един и същи вкус, може би заради еднаквите изкуствени подсладители които ползват производителите. Правим и домашни курабии, но и най-лошата руска курабийка е по-добра от нашата поне 100 пъти.

20. Във всичките ни магазини (от големите вериги до кварталните магазинчета) се продава абсолютно едно и също, с малки изключения. Разлика има само в национални магазини, например в италианските, китайските и арабските.

21. В лъскавите ни и скъпарски ресторанти по правило храната е отвратителна, и обратно, в мизерните кръчмички всичко е много вкусно.

22. В столицата имаме много интересни магазини, наречени "клекшопове". Впечатление на руснаците прави фактът, че магазинът е в мазе, както и възглавничките, на които се опират продавачите, когато нямат клиенти.

23. Ако се случи, че сме пропуснали да направим нещо, и с невинно-лицемерна усмивка кажем "забравих", за нас няма санкции.

24. Не сме изпълнили нормата - никой не се сърди. Точността е рядко качество за нас.

25. Важното е да имаме "връзки". Точните хора ни уреждат на работа, на преглед при доктора и всичко останало. Тези от нас, които познават правилните хора се издигат много по-бързо от останалите, без оглед на талант и качества, които притежават или не.

26. В курортите имаме три типа меню: за българи, за туристи и за чужденци, които добре знаят български. Градацията на цените е ясна.

27. В българския език има точно 7 наши думи. Другите са привнесени.

28. Глаголът "карам" има различни значения според ситуацията - управлявам автомобил, живея, уча, работя и т.н.

29. "Това" е универсална дума. Употребата ѝ като глагол или вмятането ѝ в кратки изречения спомага за цялостното разбиране. Например, ако чужденец, не владеещ добре български, държи чаша за вода и попита "може ли такова" веднага получава желаната течност.

30. В някои райони е прието да пием виното, разредено с лимонада. Лимонадата, предупреждават руснаците, е химическа гадост с жълт цвят и вкус. Да не се докосва!

31. Виното ни е хубаво, ако бутилката струва повече от 7 лв.

32. На почит е народната музика (видимо имат предвид чалгата), без нея не започва нито едно наше тържество. Слушат я и млади, и стари.

33. Освен обратното кимане за да и не, за което знаят всички, при нас двойното потвърждение "да-да" всъщност означава твърдо не.

34. Ако някой съсед слуша силна музика до 2-3 часа през нощта, рядко му се сърдим. Следващия път ние ще празнуваме и ще искаме да слушаме музика до късно. Услуга за услуга.

35. В София живеят особен вид пенсионери - реститутките. Това са добре облечени баби (и дядовци), получили права върху собствеността си в центъра на града и издържащи се с наемите.

36. Женската половина от населението не е много привлекателна за руснаците. От друга страна, ние мъжете се котираме добре, чернокоси, синеоки, отнасяме се добре с децата, търпеливи към жените... абе мъже мечта!

37. Дори в 2 часа през нощта можем да се приберем вкъщи без нищо да ни се случи, но отдалечим ли се от центъра и осветените части на улиците...

38. В София битува особена порода автомобилисти - голфърите. Ако не са първи на светофара, са живели напразно. Заради тях стават по-голямата част от автопроизшествията у нас.

39. Голяма част от руснаците смятат България за едно културно и европейско продължение на Съветския съюз. По техни думи, щом пресекат границата ни, чувстват, че са си вкъщи.

Дали са познали, или не - оставяме на вас да прецените.
Животът е това, което се случва, докато ние си правим планове.
Аватар
LiMuBai
 
Съобщения: 950
Регистриран: 12.04.2004г. в 09:53ч.
Град: Русе

Re: България през очите на руснаците

Покажи връзката към това мнениеот coolio » 11.11.2013г. в 21:49ч.

Общо взето добре са ни описали

coolio
 
Съобщения: 3
Регистриран: 11.11.2013г. в 21:42ч.
Пол: Мъжки

Re: България през очите на руснаците

Покажи връзката към това мнениеот tonyfireman » 14.11.2013г. в 18:07ч.

1:1
Аватар
tonyfireman
 
Съобщения: 93
Години: 41
Регистриран: 20.11.2006г. в 00:00ч.
Град: пред компютъра
Пол: Мъжки

Re: България през очите на руснаците

Покажи връзката към това мнениеот kitkat » 9.01.2014г. в 18:37ч.

По-скоро добре си ни познават руснаците. Малко ли хора идват да живеят тук или пък на почивка.

kitkat
 
Съобщения: 4
Регистриран: 9.01.2014г. в 18:30ч.
Пол: Мъжки


Назад към Общи дискусии

Активни потребители

Потребители разглеждащи този подфорум: 0 регистрирани и 2 госта